Hermine Huis in ’t Veld

Wie ben ik? Hermine Huis in ’t Veld!

Ikke

1954: geboren in Oldenzaal als 2e kind in een gezin met 5 kinderen. Ik heb een heerlijke jeugd gehad, ondanks dat mama vaak ziek was en al op jonge leeftijd overleed. Na het volgen van gym- β aan het Twents Carmel College in Oldenzaal, wilde ik, tot schrik van velen, niet naar de universiteit maar naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg. Na 1 ½ jaar stopte ik hiermee omdat er een eerste zoon onderweg was.

1973: getrouwd met Wim.

In de avonduren studeerde ik MO-A en MO-B Duits han.nl. Een hele klus, ook omdat er nog een zoon en een dochter geboren werden. Met de kinderen heb ik veel geknutseld, maar tijd voor de “kunst” had ik niet, omdat ik ook nog eens werkte als docent Duits. Een drukke, maar erg mooie tijd.

Mijn lijf was altijd al zwak en ging steeds meer puberen. Je weet wel: doen wat jij zelf niet wilt en op momenten dat het niet uitkomt. Altijd onverwachts. Uiteindelijk werd ik afgekeurd en had ik de tijd om beter voor mezelf te zorgen.

Mijn eerste schilderij:
Na een van de vele operaties had ik een bijna dood-ervaring en heb ik wat ik toen zag proberen weer te geven in verf: een grote roze baan waar handen mij naar het einde trokken, en vlinders rondvlogen. Bijna aan het einde van de roze baan werd me toen gezegd dat ik er nog niet aan toe was en terug moest. Zie het schilderij “Er is meer”.

En daarna:
Een kunstenaar-vriend spoorde mij aan te gaan schilderen en omdat ik allergisch ben voor terpentine koos ik voor acrylverf. Niet realistisch, maar abstract.

Met kleine werken op hardboard, doek of papier ben ik begonnen. Ik ontdekte dat ik mezelf helemaal kon verliezen als ik aan het werk was. Een heerlijk gevoel: even je hoofd en je lichaam te vergeten.

Allengs ging ik groter werken, weer op advies van mijn kunstenaar-vriend. En Wim ging de panelen voor mij zagen. Hij zorgde er ook voor dat de muurkunst mooi vlak tegen de muur kon hangen. Omdat ik op mdf of andere houtsoorten werk zijn de kunstwerken zwaar.

Van Hiv naar HV
De eerste jaren signeerde ik de werken met HiV maar vanaf 2015 signeer ik met HV.

 

Waarom een website?

Al jaren wil ik een eigen website als een soort tentoonstellingsruimte. Als een ruimte om te laten zien wie ik ben, wat ik ben en hoe ik werk. Ik kwam er gewoon niet toe. Ik ben een mixje van fotograaf, kunstenaar, knutselmiep en dichter. Maar ik ben ook mens met vele ups en af en toe een geweldige down als het leven iets te zwaar wordt.

Sommige van mijn werken laten de downs duidelijk zien, maar vooral in mijn dichtwerken (overpeinzingen?) komen dan mijn gevoelens en gedachten op papier. Gelukkig klauter ik dankzij Wim en alle andere lieve mensen om mij heen steeds weer terug naar het hier.

Ik ben ik, mijn kunst-mijn leven, ik mag er zijn en wil dat ook laten zien.

 

 

Ik ben Hermine Huis in ’t Veld uit Oldenzaal. 

 

KWF

Een tijdje geleden heb ik besloten de opbrengst van de verkoop van mijn kunst, na aftrek van de kosten, te doneren aan het KWF

Scroll naar boven